Verzorging

Henk 2014 002Het verzorgen van de duiven wil ik zo gemakkelijk mogelijk houden dus niet te moeilijk.

Ik maak twee maal daags mijn hokken schoon en voer de duiven volgens het systeem van de Gebr. Fanger uit Badhoevedorp en dat houd in volle bak en dat bevalt me goed.

De medische begeleiding doe ik sinds het begin van 2019 met de producten van de dr brocamp alles op natuurbasis. Ik vind de producten goed en betaalbaar. ik heb de duiven nog nooit zo gezond gezien .

Ik probeer mijn duiven zo weinig mogelijk medicijnen te geven ik ben daar geen voorstander van, bij mijn is de regel ingrijpen als het moet en anders niets doen. Mocht het dan wel nodig zijn dan het liefst niet teveel maar als het dan moet maak dan vooral de kuur af .

Mijn duiven krijgen het voer van top duivenmelker Egbert Theunis het is goed en gemakkelijk voer en de duiven doen het er goed op, en vergeet vooral de gebruikelijke mineralen en grit wel dagelijks wand die zijn heel belangrijk voor de duiven en daar moeten ze het mee doen.

Mijn advies en dat heb ik echt in de laatste jaren wel geleerd maak het je zelf niet al te moeilijk.

De verzorging en het spelen van de jongen duiven .

Als de duiven goed door de rui heen zijn gekomen en het weer tijd is voor de nieuwe kweek dan gaan we de duiven als je ze goed hebt voorbereid bij elkaar zetten .

Als alles dan goed verloopt en de duiven allemaal zijn aangelopen met elkaar dan gaat het eigelijk allemaal van zelf de doffers hebben al een eigen kooi uit gezocht want dat is waar ik altijd voor zorg dat de doffers en vooral de  jongen doffers al een eigen kooi hebben de oude doffers weten het wel die hebben al hun vaste kooi van het seizoen daar voor maar de jongen doffers dat is even zoeken .

Maar als dat allemaal is goed gegaan dan worden de nesten al snel gebouwd en dan kan je eigelijk al zien aan het bouwen van de nesten hoe de zweer in je hok is .Je weet er vliegt altijd wel een duif even verkeert dan is het even vechten en dat is goed je kan het beter met bouwen van de nesten hebben dan als de duiven al op eieren zitten wand dan is het niet leuk de eieren stuk en het nest verstoord en dat is geen goede zaak .

Als de duiven dan een maal op de eieren zitten en alles is bevrucht dan komen de eieren na 17 dagen broeden uit en leggen de eerste jongen in de pannen .let wel op wandt dan gaat het snel de jongen groeien als kool en met een dag of 7 kun je ze dan al hun ringen om doen .

Mijn advies is tijdens de kweek altijd volle bakken neer te zetten wand de duiven moeten de hele dag kunnen eten wandt dat is heel belangerijk ze moeten kunnen eten het mag ze aan niets te kort komen doe je dat niet dan is mijn ervaringen dat de jongen in het nest te kort gaan komen en gaan spuiten en dat komt alleen maar om dat de oude duiven niet voldoende eten tot hun beschikking hebben en de jongenduiven daarom water gaan voeren de duiven moeten wel voor 2 jongen zorgen maar ook voor hun zelf en dat is wat veel mensen vergeten een duif moet altijd genoeg kunnen eten om zijn reserves op pijl te kunnen houden .

Als de jongen goed op komen dan gaan ze bij mijn altijd als ze 17 dagen zijn met de duivinnen naar het jongen duiven hok ik wacht dan tot ze 25 dagen oud zijn en dan pas haal ik de duivinnen er af en dan zullen ze voor zich zelf moeten gaan zorgen je moet ze wel even goed in de gaten houden je heb er bij die kunnen behoorlijk van slag zijn maar dit duurt meestal een dag of 2 .let maar op ze leren van elkaar en als de een gaat eten volgende anderen van zelf En als dit nu allemaal goed is gegaan en dat merk je van zelf wel dat de eerste jongenduiven al in de  lokketkasten gaan zitten en beginnen ze langzaam aan met de vleugels te klappen en dan wordt het tijd om ze te gaan uit wennen geef ze wel eerst veel zicht wand dat moeten ze hebben dat is echt nodig om zich goed te kunnen oriënteren.

Je zal dan merken dat de eerst al na een paar dagen al naar buiten gaan en eerst op de plank en dan op het dak gaan zitten je hebt er bij die niet zo snel zijn maar als het dan goed gaat dan kunnen ze al met een week of 2 in de lucht gaan vliegen maar je hebt er natuurlijk ook bij die maar blijven plakken die moet je dan even een handje helpen door even met een doek te gaan  zwaaien en dan gaan ze van zelf wel achter de andere aan .

 

Je zult merken dat jongen duiven net kleine kinderen zijn ze doen van alles wat niet mag op het dak in de tuin ze eten je planten op echt alles wat niet mag doen ze dus je moet ze alles leren vergeet niet dat ze snel leren en  ze vergeten niks .

Als de jongen goed aan het trainen zijn dan kan je er aan gaan denken om ze kleine stukjes te gaan weg brengen let daar wel goed mee op het zij jongen duiven geen oude .

Ik zelf breng ze altijd 10 kilometer weg en dat doe ik een paar keer en dat gaat altijd goed ik  heb daar nooit geen problemen mee gehad .

Als ik dit heb gedaan en zie dat de duiven het goed doen dan kan je wat verder gaan en je zult zien dat de duiven dit leuk vinden .wat ik wel doe is eerst de duiven smorgens laten trainen en daarna pas weg brengen .waarom ik dit doe als je ze zo uit het hok pakt en ze hebben nog niet getraind dan gaan ze als een gek overal in mee en nu hebben ze al getraind en denken dan wacht even we moeten snel naar huis wand de baas is daar met eten je merkt ook dat de duiven meteen naar beneden komen het hok in eerst wat snoepzaad 15 minuten wacht en dan  voer ik de jongenduiven pas .

Dit doe ik 2 keer in de week wel goed de duiven in de gaten blijven houden wand je weet met jongen duiven licht de coli zo op de loer en dan is het foute boel de jongen zijn daar echt heel gevoelig voor stress is de grootste veroorzaken hier van .ik doe altijd uit voor zorg even 2 dagen iets in het water en dat gaat heel goed.

Wat betreft de verliezen van de jongen daar heb ik natuurlijk ook zo me gedachten over .ik denk in een hok te veel jongen slechte verluchting

Daar begint meestal de fout dan heb je ook nog het weer zoals oosten wind verkeerde lossingen noem maar op .voor mijn staat de gezondheid voor op deze is van cruciaal belang bij de duiven.  Want vergeet niet er worden heel veel duiven in gekorft die eigenlijk geen schijn van kans hebben om thuis te komen .ik ben zelf al jaren lang inkorver van mijn club en ik kan wel zeggen als ik de duiven van mijn club leden of van mij zelf niet in orden vind dan deze na controle van een tweede man niet de manden in dan kunnen ze terug naar huis .ik zeg altijd de duiven moeten een eerlijke kans hebben op de vluchten .

 

 

 

Reacties zijn gesloten.